Landelijke Vereniging Lokale Belastingen

Heeft u vragen of opmerkingen?

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Je bericht  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  Informatie

  Wij horen graag van u. Vul het formulier in, dan zullen wij spoedig reageren.

  Volg ons overal...

  ONS ADRES

  Verenigingsbureau LVLB
  Stationsweg 29
  4205 AA Gorinchem

  Telefoon: 0183-641070
  Email: secretariaat@lvlb.nl

  Ben jij in 2018 ook begonnen met de stellingen van het jaarcongres 2017?

  Ben jij in 2018 ook begonnen met de stellingen van het jaarcongres 2017?
  1 februari 2018 Verenigingsbureau

  We zijn alweer gestart met een nieuw belastingjaar. Voor de meeste belastingorganisaties betekent dit dat de voorbereidingen al in volle gang zijn om in januari/februari de aanslag gemeentelijke heffingen/WOZ-beschikkingen op tijd op de deurmat te laten vallen.

  2017 ligt al een maand achter ons als we zeer tevreden terugkijken op het congres dat op 26 oktober jl. plaatsvond. Tijdens het congres werd er veel kennis uitgewisseld, waren er inspirerende sprekers en kwamen nieuwe ontwikkelingen aan bod. De opkomst was groot, meer dan 200 deelnemers wisten de weg te vinden naar de Winkel van Sinkel in Utrecht.

  Het thema van het congres was:

  “De Belastingambtenaar van de toekomst, jouw baan in 2025”

  Tijdens het ochtendprogramma gaf Farid Tabarki, trendwatcher, een presentatie over de veranderingen van onze rol en de snelheid daarvan waarin wij als belastingambtenaar staan en waar onze maatschappij naar toe gaat. Farid nam ons mee in zijn visie dat er in de vloeibare samenleving geen midden meer bestaat óf moet het midden misschien opnieuw uitgevonden worden? Als we dit naar ons huidige werk vertalen en onder andere kijken naar de gegevensstroom van data vanuit de diverse basisregistraties, denk daarbij aan o.a. de WOZ in relatie tot het heffen en innen van belastingen, kunnen we ons de vraag stellen of onze werkzaamheden in 2025 nog hetzelfde zijn. Veranderen onze werkzaamheden zodanig dat er behoefte komt aan andere competenties voor de uitvoering van ons werk? En in hoeverre is ons werk al veranderd door de snelheid van de transformatie waarin we staan? Deze vragen willen wij in 2018 samen met de verschillende commissies en partners die onze vereniging rijk is gaan beantwoorden. De presentatie van Farid was inspirerend en gaf inzicht in waar we nu staan en waar de maatschappij in de tijdgeest van Farid naartoe gaat.

  De tekst gaat verder onder de foto.

  Gedurende het ochtendprogramma stonden ook presentaties van verschillende commissies op het programma. In de presentaties kwamen de thema’s de Belastingambtenaar van de toekomst en Hoe ziet jouw baan er in 2025 uit? aan bod. De commissie taxaties had zoals gebruikelijk ook het taxatieoverleg gepland en daarnaast een vooruitblik naar 2025 gemaakt. De commissie benchmark liet diverse sprekers over het onderwerp Benchmark en audit aan het woord. De commissie basisregistraties ging aan de hand van acht stellingen met de deelnemers is discussie en overleg. Tijdens de interactieve presentatie van de commissie regelgeving en actualiteiten werden de deelnemers meegenomen in de digitale wereld en werd getoond wat er zoal op het web te vinden is. De commissie invordering ging in op de ontwikkelingen van en in te toekomst.

  Na de lunchpauze stond het World Café centraal waar de deelnemers in kleine groepjes uiteen gingen en aan hand van een stelling met elkaar het gesprek aan gingen. De stellingen zijn terug te vinden op de community. Een aantal leden heeft al gebruik gemaakt van de stellingen bij presentaties binnen de organisatie of elders om met elkaar de discussie te voeren. Wij horen dan ook graag van jullie wanneer de stellingen gebruikt worden en met welk doel? Zo krijgen wij inzicht hoe deze handvatten en stellingen ingezet worden door onze leden. Het is mooi om te horen dat de producten van ons congres meervoudig gebruikt worden!

   

   

   

   

   

  Een aantal van de stellingen zijn na de speech van Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG, plenair besproken tijdens het middagprogramma.
  Tijdens zijn speech heeft Jan van Zanen gesproken over hoe hij als bestuurder de rol van de belastingambtenaar in de toekomst ziet. Jan gaf aan dat er niet alleen technisch veel is en gaat veranderen, maar ook de rol van onze inwoners een transitie ondergaat. Er ontstaat steeds meer maatwerk voor onze klant, de gegevens die achter het BSN zitten worden steeds transparanter, onze dienstverlening moet hierop aangepast worden. Wij moeten ons andere vaardigheden gaan aanleren om mee te kunnen gaan in deze veranderingen.

  Het jaarcongres heeft hier dan ook een mooie bijdrage aan geleverd en in 2018 nemen we als vereniging deze zaken mee in de verschillende commissies en projecten waar wij jullie middels nieuwsbrieven en via de website over informeren en op de hoogte zullen houden.

  Onder leiding van de dagvoorzitter heeft het discussiepanel met ondersteuning van Kahoot de volgende stellingen plenair besproken:

  1. Kan de Belastingmedewerker verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de gegevens?
  2. Het vak van belastingambtenaar verandert: wetskennis is straks minder belangrijk dan om kunnen gaan met data?
  3. Staat privacy de (interne) samenwerking echt in de weg of weten we er niet mee om te gaan?
  4. Kwijtschelding 2.0 gelukt of mislukt?

  In het panel zaten drie jonge ambtenaren: Toena Seoud, Wesley Paling en Safaa Youssef. Zij gaven, nadat de zaal een mening had gegeven over de stelling, hun eigen visie over de stellingen.

  Het congres werd afgesloten met een dankwoord door dagvoorzitter Karin Pastoor, algemeen bestuurslid LVLB, naar alle deelnemers en de organisatoren die ervoor gezorgd hebben dat het congres zo goed is verlopen. Ze kregen allen het boek aangeboden “Het einde van het midden” van Farid Tabarki. Tot slot gaf Jan Geert Bakker namens het bestuur nog een korte toespraak.

  Na alle dankwoorden werd het congres afgesloten met een hapje en een drankje. Wij hopen jullie allen weer terug te zien op het jaarcongres in oktober 2018. Definitieve datum volgt snel.

   

  Hierbij nog een aantal opmerkingen die we terug kregen tijdens en na het congres.

  “Leuk dat wij, de medewerkers, ook gevraagd zijn om deel te nemen aan dit congres. Niet een keer alleen het afdelingshoofd maar ook wij mochten gewoon gaan.”

  “Ik ben er nu achter dat de problemen waar wij tegenaan lopen niet alleen een probleem bij ons is maar ook bij andere samenwerkingsorganisaties.”

  “Het is leuk dat je ook mee mag praten over zaken waar je anders niet over gehoord wordt.”

   

  Fotoverslag

  Comments (0)

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *