Landelijke Vereniging Lokale Belastingen

Heeft u vragen of opmerkingen?

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Je bericht  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  Informatie

  Wij horen graag van u. Vul het formulier in, dan zullen wij spoedig reageren.

  Volg ons overal...

  ONS ADRES

  Verenigingsbureau LVLB
  Stationsweg 29
  4205 AA Gorinchem

  Telefoon: 0183-641070
  Email: secretariaat@lvlb.nl

  mei 9 @ 09:00

  09:00

  – 12:30

  (3h 30′)

  Gemeentehuis Nieuwegein, Stadsplein 1

  Bijeenkomst verruiming gemeentelijk belastinggebied i.s.m. FAMO

  Bijeenkomst verruiming gemeentelijk belastinggebied i.s.m. FAMO
  4 april 2017 Verenigingsbureau
  Op dinsdag 9 mei zal de LVLB in samenwerking met de FAMO (Federatie van Algemene Middelenmanagers bij de Overheid) een ochtend organiseren voor de leden van beide verenigingen. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van de mogelijke verruiming van het gemeentelijk belastinggebied. U bent van harte welkom op deze bijeenkomst!

  De bijeenkomst zal plaatsvinden in de ochtend van 9.00 uur tot 12.30 uur in het gemeentehuis van Nieuwegein (Stadsplein 1). Let op: deze activiteit is gratis voor LVLB-leden maar aanmelden is noodzakelijk. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over het aanmelden.

  Het programma is als volgt:
  09.00 uur Inloop, ontvangst met koffie en thee
  09.30 uur Jan Monsma
  10.30 uur Koffie
  11.00 uur Jennifer Lanser
  12.00 uur Nabespreken en vragen beantwoorden
  12.30 uur Afsluiting

  Hieronder vindt u een overzicht van de onderwerpen en sprekers.

  Uitkomsten onderzoek naar uitbreiding gemeentelijke belastinggebied
  Prof. dr. Jan Monsma – Bijzonder hoogleraar heffingen van lokale overheden EUR en wetenschappelijk directeur ESBL (Erasmus Studiecentrum Belastingen Lokale Overheden)

  De heer Monsma zal een toelichting geven op de uitkomsten van het onderzoek naar de uitbreiding van het gemeentelijke belastinggebied. In het kader van het Belastingplan wordt een verschuiving van 4 miljard euro voorgesteld. Ook zal hij ingaan op de komende wijzigingen in de WOZ.

  Jan Monsma behoort tot dé topautoriteiten op het gebied van lokale heffingen en Wet WOZ. Hij is vanwege zijn jarenlange brede ervaring uitstekend in staat om wetenschap en uitvoeringspraktijk met elkaar te verbinden.

  Het ESBL is betrokken bij ons onderzoek naar de effecten van een belastingschuif van 4 miljard euro van LB/IB naar de lokale belastingen. Lidorganisaties is gevraagd hoeveel inkomsten zij gaan derven uit het Gemeentefonds en de af te schaffen kleine belastingen. En vervolgens, welke tarieven zouden zij moeten hanteren bij de OZB en de ingezetenheffing om volledig te compenseren?

  Tijdens de FAMO – LVLB bijeenkomst wordt nader stilgestaan bij de uitkomsten van dit onderzoek en er worden denkrichtingen aangegeven.

  Hoe kijken college- en/of raadsleden tegen de verruiming van het belastinggebied aan?
  mr. J.K. (Jennifer) Lanser – fiscaal-jursit en vennoot bij Van den Bosch & Partners, tevens raadslid en voorzitter van de auditcommissie van de gemeente Sliedrecht

  Jennifer Lanser kijkt door de bril van een raadslid naar de financiële verhoudingen en de voorgestelde verruiming van het gemeentelijk belastinggebied. Ze legt daarmee de verbinding naar de praktijk, voortbordurend op de bevindingen van de heer Monsma.

  Voor financials en belastingheffers klinkt een verruiming van het gemeentelijke belastinggebied misschien als muziek in de oren. Of misschien ook niet. Het brengt werk mee en is politiek gevoeliger dan de systematiek van het gemeentefonds. Maar hoe vallen extra belastingen bij raadsleden en wethouders?

  Daarnaast zal zij ingaan op de veranderingen in het BBV, die bedoeld zijn om raadsleden meer inzicht te geven in de lokale heffingen. Zij zal aangeven hoe raadsleden hiernaar kijken en hoe de paragraaf lokale heffingen daarbij helpt. Haar betoog zal zij ondersteunen met enkele praktijkvoorbeelden.

  Dagvoorzitter
  Paulien Geerdink – Voorzitter LVLB en directeur Noordelijk Belastingkantoor i.o.

  Aanmelden
  Leden van de LVLB hebben gratis toegang tot deze gezamenlijke activiteit van de FAMO en LVLB. Via deze link op de website van de FAMO kunt u zich inschrijven. U klikt onderaan op de button ‘inschrijven’ en vervolgens op ‘aanmelden zonder account’. Als u bij ‘functie’ aangeeft ‘LVLB‘ dan komt het deelnametarief te vervallen.

  mei 9 @ 09:00

  09:00

  – 12:30

  (3h 30′)

  Gemeentehuis Nieuwegein, Stadsplein 1