Landelijke Vereniging Lokale Belastingen

Heeft u vragen of opmerkingen?

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Je bericht  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  Informatie

  Wij horen graag van u. Vul het formulier in, dan zullen wij spoedig reageren.

  Volg ons overal...

  ONS ADRES

  Verenigingsbureau LVLB
  Stationsweg 29
  4205 AA Gorinchem

  Telefoon: 0183-641070
  Email: secretariaat@lvlb.nl

  LVLB wil feiten op tafel over de inzet van No Cure No Pay-bureaus bij WOZ-bezwaren

  LVLB wil feiten op tafel over de inzet van No Cure No Pay-bureaus bij WOZ-bezwaren
  10 januari 2018 Verenigingsbureau

  Krantenkoppen: “Huiseigenaren gedupeerd! Burgers betalen teveel belasting!”
  Gespecialiseerde bureaus helpen de burgers bij het maken van bezwaar en beroep tegen de WOZ-waarde op ‘no cure no pay’-basis. De NCNP-bureaus wijzen erop dat de burger hierdoor een betere WOZ-waarde krijgt en minder belasting aan gemeenten én waterschappen betaalt. Het houdt de gemeenten scherp betogen zij.

  De gemeenten wijzen op de kosten en de uiteindelijke gevolgen:
  De burger haalt inderdaad (soms) enkele euro’s belastingvoordeel maar het NCNP-bureau strijkt een proceskostenvergoeding op van enkele honderden en soms zelfs enkele duizenden euro’s.

  Een aantal NCNP-bureaus claimt tegengewerkt te worden door gemeenten. Soms zelfs regelrecht gedwarsboomd. Veel gemeenten plaatsen daarentegen vraagtekens bij de werkwijze en methodiek van de betreffende bureaus.

  Er is sprake van veel beleving bij de betrokkenen maar wat zijn de feiten?

  Daar proberen we verandering in te brengen. Laten we voorop stellen dat de LVLB vindt dat burgers die bezwaar willen maken tegen hun WOZ-waarde dat zeker moeten doen. De rechtsbescherming van burgers is een groot goed.

  De LVLB komt echter ook op voor de belangen van de uitvoeringsorganisatie. Feitelijk onderzoek lijkt noodzakelijk om de onduidelijkheden in de ontstane praktijk zichtbaar te maken. Hoeveel burgers maken bezwaar? Hoeveel laten zich daarbij bijstaan door een NCNP-bureau? Neemt dit aantal toe? Wat zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn? Krijgen burgers eerder gelijk als zij zich laten bijstaan door een gespecialiseerd bureau? Leidt de inzet van een NCNP-bureau tot een grotere bijstelling van de WOZ-waarde dan wanneer de burger dat zelf doet? Hoe vaak leidt een bezwaar tot een beroep voor de rechter en verandert dit percentage bij inzet van een NCNP-bureau? En wat zijn dan de uitspraken van de rechter? Welke werkwijzen hanteren de NCNP-bureaus en hoe is de werkwijze van de gemeenten? Verschilt dit per bureau of gemeente?.

  Voor er conclusies getrokken kunnen worden, zal dit brede onderzoek worden uitgevoerd.
  Half november 2017 is het onderzoek van start gegaan dat in opdracht van de LVLB door het Onderzoekscentrum Drechtsteden wordt uitgevoerd. Op het LVLB- jaarcongres in oktober 2018 hopen wij de uitkomsten te presenteren.

  Dan kan de discussie worden voortgezet op basis van feiten in plaats van beleving of zelfs sentimenten. Zo kan dan gezorgd worden voor een goede en efficiënte uitvoeringspraktijk bij lokale belastingen! En daar is iedereen bij gediend.

  Comments (0)

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *