Intentieverklaring ‘Samen schuldregelingen redden’

03-11-2022

Op maandag 31 oktober ondertekenen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers een intentieverklaring om te voorkomen dat mensen in of op weg naar schuldregelingen gaan stranden door de prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud.

De ondertekenaars geven hiermee invullen aan een belofte de het kabinet op Prinsjesdag deed in een brief aan de kamer. “Inwoners met problematische schulden moeten altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpvereniging zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie”, aldus het kabinet in de brief.

Huidige situatie
In de huidige situatie eindigt de schuldenregeling wanneer betrokkenen zich niet aan de voorwaarden kunnen houden, bijvoorbeeld als er nieuwe schulden ontstaan. Ook voor inwoners in of op weg naar schuldhulp vormen de stijgende kosten een grote zorg. Aan hoge kosten voor energie en voedsel kun je als hulpvrager niets veranderen. Ze veroorzaken wel een gat in de maandelijkse begroting en dat maakt een schuldregeling moeilijk. Schuldhulpverleners spannen zich in om ook deze groep hulp te bieden.

De LVLB is één van de ondertekende partijen. Zij spreekt met deze verklaring samen met de andere ondertekenaars de intentie uit dat ze alles doen om ervoor te zorgen dat de toegang tot de schuldhulp gegarandeerd blijft en bestaande schuldregelingen door kunnen gaan.

Marieke Vrisou van Eck: "Het was een goede en waardevolle middag. Met een toelichting van NVVK-voorzitter Marco Florijn, praktijkverhalen van twee ervaringsdeskundigen en de blik van Minister Schouten. Ze toonde haar dank richting de schuldeisers om de stap durven te zetten om zich achter de intentieverklaring te scharen."

Vanuit de commissie Invordering waren Marcel Dekker en Ronald Rosdorff ook aanwezig. Met bijna dertig handtekeningen onder de intentieverklaring geeft wel aan dat zowel schuldhulpverleners als schuldeisers de meerwaarde zien van samen schulden regelen. Om aan te sluiten bij de woorden van Minister Schouten: 'Mensen perspectief geven, daar gaat het om'.

Op maandag 31 oktober ondertekenen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers een intentieverklaring om te voorkomen dat mensen in of op weg naar schuldregelingen gaan stranden door de prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud.

Deel dit bericht via

Initiatieven van de LVLB

Het nieuwe waarderen

Onder regie van de LVLB wordt het project 'secundaire objectkenmerken' uitgevoerd door projectleider Grard van der Zanden. Wil je de infographic zien? Klik dan op onderstaande knop 'ga naar website'! Heb je naar aanleiding van de infographic nog steeds vragen over het project, dan kan je Grard zelf benaderen. Zijn contactgegevens staan in de infographic.

Ga naar website

LangeTermijnAgenda Belastingen

Voor de belastingsector van gemeenten en waterschappen biedt deze agenda een overzicht van de thema's, ontwikkelingen en initiatieven die op ons afkomen. Dit helpt ons om de komende vijf jaar te plannen en om in gesprek te zijn met onze partners binnen en buiten de overheid.

Ga naar website

LVLB WOZ Registratie

Deskundigen werkzaam in de WOZ die één of meerdere certificaten of diploma's hebben behaald kunnen zich registreren in dit LVLB WOZ register.

Ga naar website

Educatieplatform

Iedere belastingorganisatie werkt aan het bouwen en behouden van een sterk team, dat beschikt over voldoende kennis, kunde en vaardigheden om de inwoner of de ondernemer zo goed mogelijk te bedienen. De LVLB heeft de door haar partners verzorgde cursussen en opleidingen bij elkaar gebracht om zo de leden te ondersteunen in het vinden van de juiste cursus of opleiding.

Ga naar website